Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 15:13 - Един концерт - празник за любителите на музиката
Автор: nkolev Категория: Музика   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
1



Един концерт - празник за любителите на музиката - 26 юни 2013 г.

     Вчера (26 юни 2013 г.) имах щастието да присъствам на концерта на Габровския камерен оркестър под диригентството на Иван Стоянов и със солист цигуларят Александър Дубах - Швейцария.
     Цялата програма беше подчинена на виртуозната цигулка на Дубах. Изглежда, че този човек няма умора, за да свири два часа с оркестъра и след това веднага да лети обратно в Цюрих за днешния си концерт там...
     А програмата също беше забележителна като солиста:

  1. Концерт за цигулка и оркестър в ла мажор от Йозеф Хайдн (Hob. VIIa №3, "Мелкер концерт");
  2. Рондо за цигулка и оркестър в ла мажор от Франц Шуберт (D.438);
  3. Романс за цигулка и оркестър от Урс Йозеф Флури, посветен на Александър Дубах от композитора;
  4. Концерт за цигулка и струнни в ре минор от Феликс Менделсон Бартолди (MWV O 3).
     С изключение на Романса от Флури, останалите произведения ми бяха познати от записи с различни солисти и оркестри. Бях ги слушал многократно по Швейцарското класическо радио (Radio Swiss Classic), особено Рондото от Шуберт и Концерта в ре минор от Менделсон.
     Но преживяването беше съвсем различно и неописуемо с думи, когато ги чух за пръв път на живо и то със забележителен солист като Дубах!
     С нетърпение очаквах първите тактове на концерта на Хайдн. Оркестърът звучеше ярко във встъплението, солистът уверено пое по пътя, описан от Хайдн... Може би греша, но в първата част на този концерт имаше един момент, когато оркестърът прозвуча несигурно, а може би и солистът също, но това бе компенсирано с блестящото изпълнение на каденцата и финала на първата част, също блестящи бяха втората и третата част.
     Рондото от Шуберт прозвуча чудесно, солистът и оркестърът свиреха въодушевено и бяха възнаградени с много овации от публиката.
     Във втората част на концерта беше изпълнен Романс на Флури, за първи път в България. Както беше писал диригентът Иван Стоянов:

"Творбата е със светъл пасторален характер. Издържана е изцяло в романтично-импресионистичен стил, с преливащи цветове в солиращата цигулка и оркестъра"

     И накрая, за финал на чудесната вечер, прозвуча концертът за цигулка и струнни в ре минор на Менделсон. Солистът, диригентът и оркестърът бяха направили всичко възможно, за да украсят финала на този концерт с "перлата" на вечерта. Въпреки че Менделсон е бил на 13 години, когато е написал този концерт, от него струяха чувства и мисли, на които са подвластни всички възрасти. Мисля, че посланието на Менделсон беше предадено изящно от солиста, диригента и оркестъра.
     Имаше многобройни аплаузи и на "бис" беше изпълнен отново Романсът на Флури.
     Очаквам още такива празници с Габровския камерен оркестър!




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nkolev
Категория: Музика
Прочетен: 14592
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930