Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 15:24 - Дървото АКАЖУ (кашу, кешу)
Автор: nkolev Категория: Други   
Прочетен: 2998 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2017 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За любознателните - дървото АКАЖУ (кашу, кешу)  

  
image

Плодът на дървото акажу - нарича се ябълка акажу, но е с форма на круша... Отдолу се вижда костилката на плода, която расте извън него.
            

      Родината на това интересно дърво е долината на Амазонка в Южна Америка. Латинското му наименование е Anacardium occidentale; syn. Anacardium curatellifolium A.St.-Hil, на български - Анакардия западна, известа още като Индийски орех, Индийски фъстък, Индийско кашу (макар че родината му е Бразилия...). Това дърво е от семейство Anacardiaceae  (Смрадликови), род Anacardium, който има над 10 вида.

image

      Дървото акажу има многостранно приложение (акажу идва от португалски и френски, но е дума от езика на индианците тупи и означава жълт плод). Дървесината му е твърда, с червено-кафяв цвят и се използва за направата на луксозни мебели.

     Плодът е с червен или жълт цвят, вкусен е и от него се правят сокове, нектари и пюрета. Не е пригоден за транспорт поради меката си кожица и вътрешност на плода и затова не е познат в Европа и у нас.

     Особен интерес представлява костилката на плода, която расте извън него и има много твърда черупка. За да се извади ядката е необходима специална обработка - варене или печене, за да омекне. Поради това, че има само една костилка, много рядко две на един плод и сложността на обработка, ядките кешу са доста скъпи.  Черупката съдържа маслени вещества, които са силен алерген и предизвикват зачервяване и изприщване на човешката кожа. Използват се в химическата промишленост - например при производството на багрила за печат върху тъкани.

     Суровата ядка, неподложена на термична обработка, е практически безвкусна. Познатият ни вкус се получава след варене и печене. Подходяща е за консумация от диабетици и склонни към наднормено тегло поради ниския си гликемичен индекс. Съдържа мононенаситени мазнини (омега 6 мастни киселини).

image

     У нас ядките кешу се използват като разядка с концентрирани алкохолни напитки - напр. уиски. Използвайте и двете в умерени количества :) .

 Източник: Уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%88%D1%83 и др.

                   Лиценз „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“

 



Тагове:   NUTS,   cashew,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nkolev
Категория: Музика
Прочетен: 14532
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031